BECAUSE OF THE WHEATHER CONDITION
TOP
Corona Virüs

“HAVACILIK SEKTÖRÜ 2020 YILINDAKİ PANDEMİ SÜRECİNDEN ETKİLENEN EN OLUMSUZ SEKTÖRLERDEN BİRİ OLURKEN, NASIL HALA GELECEĞİN SEKTÖRÜLERİNDEN BİRİ OLARAK İFADE EDİLEBİLİR?”

2020 yılında dünyada pandemi ilan edilmesine sebep olan corona virüs salgını, 2020 yılı sonlarında etkisini hala sürdürmektedir. Virüsün birçok sektöre olumlu ve olumsuz etkileri olduğu ortadadır; ancak bunun da ötesinde küresel anlamda ekonomik etkileri şiddetle hissedilmektedir. Ülkelerin virüsün olumsuz etkilerinden çıkış stratejileri arayışları, sektörlerdeki ekonomik düşüşler, işsiz kalan çalışanlar, her ürüne ve hizmete gelen fiyat artışları göz önüne alındığında, bu süreçten bireylerin de nasıl etkilendiği tahmin edilebilir. Gelecek dönemlerin sadece ülkeler bazında değil, bireysel anlamda çok farklı stratejilerin geliştirilmesi gerekebilir.

Bireysel stratejilerin öneminin artacağı süreçte, havacılık sektöründen nasıl bahsedilebilir? Virüsün havacılık sektöründeki etkileri sürekli yazılıp çizilirken, olumsuz etkileri istatiksel verilerle açıklanırken, çıkış stratejileri aranırken, bugün nasıl havacılık sektörünün geleceğin sektörlerinden biri olduğunu söylenebilir?

Öncelikle şunu ifade etmekte yarar vardır: gelecek her zaman belirsizdir; ancak gelecek öngörülebilir. Dolayısıyla dünya ekonomisine katkıları çok fazla olan bir sektörün, pandemi süreciyle yerle bir olmayacağı öngörülebilir. ICAO (Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu) tarafından yayınlanan hava taşımacılığı endüstrisine ilişkin aşağıdaki tablodaki veriler, sektöre olan talebi ve sektörün ekonomik faydasını ortaya koymaktadır. 2020 pandemi süreciyle durma noktasına gelen sektörde, gelecekte sektöre talep olmayacaktır öngörüsünü yapmak mümkün değildir. İnsanlar seyahat etmek istedikçe, uçuşlara talep oldukça, havacılık sektörü geleceğin sektörlerinden biri olmaya devam edecektir. Havacılık sektöründe teknolojinin gelişimi çok önemlidir. Sektör pandemiden önce herhangi bir doygunluk evresinde değildi; ve günümüzde teknoloji geliştikçe, uçak üretimleri devam ettikçe, uçuşlara talep oldukça ve arttıkça, sektör geleceğin sektörleri arasında yerini alacaktır.

İkinci dünya savaşından sonra havacılığın gelişimine baktığımızda, hava trafiğini etkileyen birçok önemli dönüm noktası olmuştur. ICAO tarafından yayınlanan verilerde; hava trafiğini etkileyen olaylar tarihsel sıralama ile şu şekildedir;

  • 1970’li yıllarda yaşanan petrol krizi,
  • 1982’de İran ve Irak Savaşı,
  • 1990 ve 1991 Körfez Savaşı,
  • 1997 Asya Krizi,
  • 11 Eylül 2001 tarihinde Amerika’da ikiz kulelere yapılan saldırılar,
  • 2003 yılında ortaya çıkan SARS salgını,
  • 2008 küresel ekonomik krizi ve
  • Son olarak 2020 Corona virüs salgını.

2020 yılı corona virüsü salgını dünyadaki hava trafiğini etkileyen ilk olay değildir. Diğer olaylar arasındaki ya da diğer olaylarla karşılaştırması elbette yapılabilir; ancak bu başka bir konunun tartışma alanıdır. Burada ifade edilmek istenen, havacılık tarihinde havacılığı olumsuz etkileyen bir olay ilk kez yaşanmamaktadır. Diğer olaylar arasında, havacılığı en çok durma noktasına getiren corona virüs salgını olarak ifade edilebilir; ancak bu durum sektörün geleceğini yok edeceği ya da sektörü büyük oranda daraltacağı anlamı taşımamaktadır. Üstelik yeni teknolojilerin gelişimi ve pandemi sürecinde müşteri taleplerindeki ve davranışlarındaki değişikler, sektörün farklı bir evreye geçiş yapabileceğini, farklı stratejilerle yoluna devam edeceğini ortaya koyabilir.

Havacılık, 2020 yılında sektörü olumsuz etkileyen pandemiye rağmen bugün geleceğin sektörlerinden biri olarak ifade edilmektedir. Sektörün dünya ekonomisine katkıları, farklı disiplinlerle birlikte yürütülmesi ve diğer sektörlerle işbirliği yapılarak geniş istihdam olanakları oluşturması, küresel iş ağını sağlaması, sektörün önemini ortaya koymaktadır. Havacılık uluslararası ticareti ve turizmi kolaylaştırmakta, birçok farklı sektörü desteklemekte ve özellikle farklı faaliyet alanlarında katkılarını sürdürmektedir. Havacılık sektörünün farklı faaliyet alanları;

  • Hava Taşımacılığı Faaliyetleri
  • Hava Trafik Hizmetleri
  • Havaalanı Yapım ve İşletim Faaliyetleri
  • Haberleşme ve Seyrüsefer Faaliyetleri
  • Standartlar Ekleme ve Denetleme Faaliyetleri
  • Bakım Faaliyetleri
  • İmalat Faaliyetleri
  • Havaalanı Yer Hizmetleri Faaliyetleri,
  • Eğitim Faaliyetleri olarak sıralanabilir.

Farklı faaliyet alanlarında hizmet veren, farklı iş kollarını destekleyen, sağladığı istihdam olanakları ve ekonomik katkılarıyla ülke ekonomisini geliştiren havacılık sektörünün, geleceğin önemli sektörlerinden biri olduğunu söylemek mümkündür. 2020 pandemi sürecinde olumsuz etkilenen hava trafiği, sektördeki tüm aktörlerin işbirliği ve uluslararası havacılık kuruluşlarının destekleriyle normal seyrine dönecektir. Bunun da ötesinde, esas ürünü uçuş hizmetleri (havayolu taşımacılığı) olan sektörün, yolcuların değişen talepleri doğrultusunda havacılık operasyonlarının farklı bir ivme kazanacağını ve daha iyi stratejilerle yoluna devam edeceğini söylemek mümkündür.

«

»

Bir Cevap Yazın