BECAUSE OF THE WHEATHER CONDITION
TOP
Havacılık Eğitimleri

“Havalimanında Staj Yapmak”

Üniversitede havacılık bölümleri Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) işbirliği içerisinde yürütülmektedir. Bu doğrultuda işbirliği yapılan konulardan birisi de staj uygulamasıdır. 2016 yılında YÖK tarafından alınan bir kararla havacılık bölümlerine yönelik zorunlu staj uygulaması kaldırılmıştır. Ancak bazı üniversitelerde stajların zorunlu olarak yürütüldüğü bilinmektedir. Gerçek şu ki mesleki olarak eğitimden söz ediyorsak havacılık bölümlerine yönelik stajların zorunlu olması gerekmektedir.

Ülkemizde havacılık bölümlerini tercih eden öğrencilerin birçoğu daha havalimanına hiç gitmemiş ve uçağa hiç binmemiş olabiliyor. Dolayısıyla özellikle havaalanlarında staj yapmak bu eksikliği kapatabilir. Ayrıca bir mesleği öğrenmek için mesleğin icra edildiği yerde olmak, çalışmak, o atmosferi yaşamak, çalışan diğer personelle bir arada işleri yürütmek kariyer açısından büyük deneyim kazandırıyor. Bu sebeple havacılık bölümlerinde staj yapmanın önemli olduğu söylenebilir.

Havalimanında staj yapmak isteyen öğrencilerin en çok araştırdığı ve özellikle de zorunlu staj uygulaması olan öğrencilerin sorduğu konu, staj yapılacak işletmenin nasıl ayarlayabileceğidir. Hangi bölümde, hangi havalimanında, hangi kurumda staj yapılacağı soruları öğrenciler tarafından gelmektedir; çünkü öğrenciler stajlarını yapacakları kurumu araştırırken zorlanmaktadırlar.

Kuşkusuz havacılık işletmelerinde, bir havalimanında stajyer öğrenci almak işletmeler açısından birçok prosedürü gerektirmektedir. Bu konuda üniversite ve işletme işbirliği protokolleri önem kazanmaktadır. İşletmeler, üniversite işbirliği içerisinde stajyerlerini alabilir, havalimanında çalışabilmeleri için gerekli eğitimleri vererek işletmede çalıştırabilirler. Ancak bazı üniversitelerde işbirliği protokollerinin olmaması, o üniversitede öğrenim gören öğrenciler açısından staj yeri konusunda olumsuz olabilmektedir. Bu doğrultuda havacılık bölümlerinin olduğu üniversitelere büyük görevler düşmektedir. Belki de bu yüzden 2016 yılında YÖK tarafından havacılık bölümlerinde staj uygulamasının zorunlu olmaktan çıkmasındaki faktörleri değerlendirmek gerekmektedir. Havacılık bölümleri ve bu bölümlerdeki öğrenci sayıları artış gösterirken, alınan kararların doğruluğunun gözden geçirilmesi gerektiği söylenebilir.

Üniversitede staj yapan ve mezun olduktan sonra havacılık sektöründe çalışmaya başlayan öğrenciler daha sonraki çalışma hayatında stajlarının çok etkili olduğunu belirtmektedirler. Özellikle de sektörde tanıştıkları kişilerle iletişimlerini sürdürmelerinin kariyerleri ile ilgili atacakları bir sonraki adımda etkili olduğunu vurgulamaktadırlar. Bu yüzden işletmelere büyük görevler düşmektedir.

Havacılık işletmeleri staj uygulamaları ile ilgili neler yapabilir? Öğrenciler, staj uygulamasının zorunlu olduğu üniversitelerde, staj yerlerini nasıl ayarlayabilir? Staj başvuruları nasıl yapılır? Tüm bunların cevabına aşağıdaki videodan ulaşabilirsiniz. İyi seyirler.

«

»

Bir Cevap Yazın