BECAUSE OF THE WHEATHER CONDITION
TOP
Akademik

“Yetenek İnovasyonu”

İnovasyon, yeni fikirlerin ve bilgilerin ekonomik ve sosyal kazanımlara dönüştürülmesi sürecidir. Teknik bir terim olmaktan ziyade ekonomik ve sosyal bir anlam taşıyan inovasyon, işletmelerin değişimden farklı bir iş fırsatı olarak yararlanmaları ve ticari anlamda kazanç sağlamaları ile sonuçlanır. İnovasyon, öğrenilen, üzerinde çalışılan ve uygulanabilen bir iş disiplinidir. Yeni ve yaratıcı bir fikre dayalı olarak yeni bir şey yapmaktır. İnovasyonun gerçekleşmesi süreçleri, farklı inovasyon türleri, inovasyonun ilkeleri, inovasyon yaklaşımları, inovasyonun amaçları vb. konular inovasyon kavramının daha iyi anlaşılması açısından bilinmesi gereken konulardır; ancak bu yazıda yetenek inovasyonu kavramından söz edilecektir.

Yetenek, bir işletmeyi diğer işletmelerden ayıran, işletmenin vizyonunu gerçekleştirmede temel rol oynayan, işletmenin rakipleri tarafından kolayca taklit edilemeyen bilgisini ve yeteneğini ifade etmektedir. İşletmenin yetenekleri fiziksel yetenekler ve sosyal yetenekler olarak sınıflandırılabilir. Fiziksel yetenekler, taklit edilmesi kolay olan fiziksel kaynakları, varlıkları, teknolojiyi vb. tanımlarken, sosyal yetenekler ise taklit edilmesi kolay olmayan, takım çalışması, kültür, örgütsel yapı vb. tanımlamaktadır. İşletmenin rakiplerinin önünde olmasını sağlayan sosyal yeteneklerdir, dolayısıyla günümüzde işletmelerde bu yönde bir yetenek inovasyonunun geliştirilmesi önem kazanmaktadır. Özellikle çalışanlara yönelik uygulanan yetenek inovasyonu sosyal yetenekleri gerçekleştirmek için gereklidir.  

Yetenek inovasyonu, işletmenin kâr elde etme, rakiplerinin önüne geçme ve rekabette ilk sırada olması için çalışanların yeteneklerinin geliştirilmesi sürecidir. Çalışanlarının sahip olduğu bilgi birikiminin, yaratıcılığın, problem çözme yeteneğinin, girişimci davranışların, güvenilirlik, bağlılık, tavır, zekâ düzeyi, bilgi paylaşma ve gruba adapte olma isteği ile liderlik yeteneklerinin geliştirilmesi yetenek inovasyonu olarak adlandırılabilir. İnovasyonun en önemli amaçlarından biri insan yeteneklerini canlandırmaktır. Mevcut insanların enerjisini, çoşkusunu ve işletmeye katkısını yükseltmek, onların yeteneklerini geliştirmek, yeni yetenekleri işletmeye çekmektir. En büyük işletmelerin değerleri, bilgi profesyonelleridir ve nitelikli, eğitimli, yaratıcı fikirleri olan, yeni fikirleri uygulayabilen kişiler inovasyonu gerçekleştirebilir ve sürdürebilir.

Yetenek inovasyonu yönetimi, günümüzde işletmelerin üzerinde fazla durmadığı bir konudur. Ancak gelişen teknoloji ve değişen insan kaynakları süreçleriyle, işletmelerin inovasyon yapmak ve sürdürülebilirliklerini sağlamak için yetenek inovasyonu yapmaları gerekmektedir. Gelecek zamanda daha da önem kazanacak olan bu durum, işletmelerin rekabette ilk sırada olmalarının anahtarı olacaktır.

Kaynak: Prof.Dr.İsmet Barutçugil (2020) Stratejik İnovasyon Yönetimi Kariyer Yayınları, 1.Basım, İstanbul.

«

»

2 COMMENTS
  • Zahide ÖNER

    2 yıl ago

    ve ben sizi bu eğitiminiz sayenizde tanıdım sayın hocam yazılarınızı okudum hoşuma gidenleri arkdaşlarımla paylaştım kaleminize kuvvet size esenlikler diliyorum yeni çağda ayrı bir hız var …Belirsizliklerimle savaştğım şu günlerde RAYIŞ İÇİNDEDİR İNSANOĞLU…SEVGİYLE.

    • Gülaçtı Şen

      2 yıl ago

      AUTHOR

      Ufacık da olsa bir katkım olduysa, yüreğinize dokunabildiysem ne mutlu bana. Sevgiyle.

Bir Cevap Yazın