BECAUSE OF THE WHEATHER CONDITION
TOP
Akademik

“HAVACILIK ENDÜSTRİSİNİN GELECEĞİ 2035”

 Her şey değişti.

Her şey değişiyor.

Her şey değişecek.

Her şeyin değiştiği bir düzende her şey nasıl olacak?

Var olan sektörlerin yok olmaması, işletmelerin vizyonu, misyonu, amaçları, planları ile sürdürülebilirliklerini koruması değişen her şeyle birlikte nasıl olacak? Yeni teknolojiler gelişirken, kaynaklar hızla tükenirken, bazı sektörler yok olup bazı sektörler ortaya çıkarken, havacılık endüstrisinin geleceği nasıl olacak?

Geçtiğimiz 30 yılda, havayolu endüstrisi bir dizi zorlukla baş etti. Düşük maliyetli taşıyıcıların artan pazar payı, volkanik patlamalar vb. olumsuz hava muhalefetleri, salgın hastalıklar sektörü olumsuz etkiledi. Peki, önümüzdeki 30 yıl havacılık endüstrisi için nasıl olacak? Her şey değişirken havacılık sektöründe yer alan işletmeler, bugünden neler yapması gerektiğini biliyor mu? İşletmelerin karşılaşabilecekleri fırsatlar ve tehditler neler olabilir? Karşılaşılacak bu fırsatlar ve tehditler için bugün hangi adımlar atılmalıdır?

Her şey değişirken, varlıklarını sürdürmek isteyen işletmeler değişen çevreye ayak uydurmak zorundadır. Havacılık işletmelerinin gelecekte karşılaşacakları zorlukları yenmesi ve fırsatları değerlendirmesi için bugünden hareket etmesi önemlidir. Bunun için değişen çevrede havacılık işletmelerini ve bir bütün olarak sektörü etkileyen faktörleri bilmek gerekmektedir. Bu konuda IATA (Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği) tarafından 2018 yılında yayınlanan “Future of Aviation Industry 2035” adlı çalışmada, sektörü etkilediği düşünülen faktörler havayolu şirketleri esas alınarak açıklanmıştır.

Havacılık endüstrisinin gelecek dönemde etkileyeceği düşünülen faktörler beş başlık altında toplanmıştır. Bunlar;

  • Toplumsal Faktörler
  • Teknolojik Faktörler
  • Çevresel Faktörler
  • Ekonomik Faktörler
  • Politik Faktörler’dir.
IATA: Havayolu Sektöründe Değişimin Öncüleri

Sektördeki tüm işletmeler tarafından, yayınlanan bu tablodaki her kalemin tek tek incelenmesi, karşılaşılabilecek zorlukların ve yaratılabilecek fırsatların belirlenmesi gerekmektedir. Her şey değişmişken, her şey değişirken ve her şeyin değişeceği bilinirken, havacılık endüstrisinin gelişimi, işletmelerin kârlılıklarını sürdürebilmeleri açısından bugünden yapılması gereken çok iş vardır. Buna ilaveten önemli olan konu endüstrinin gelişimi için sadece işletmelerin değil, hükümetlerin ve dünyadaki tüm bireylerin çaba göstermesi gerektiğidir. Hükümetlerin desteğine, diğer ülkelerle işbirliklerine, bireylerin çabalarına ve özellikle çevreye duyarlı çalışmalar yürütmelerine ihtiyaç vardır.

«

»

Bir Cevap Yazın