BECAUSE OF THE WHEATHER CONDITION
TOP
Akademik

“İnsan Kaynakları Yönetimi İlkeleri”

Bir işletmede insan kaynaklarının yönetiminin etkili olması, insan kaynakları açısından önemli olan ilkelere uyulması ile gerçekleşebilir. İlkeler yöneticilere daha keskin kararlar vermede yardımcı olurken, bu ilkelere göre alınmış kararlar; daha tutarlı, yararlı olup zaman kaybını önlemekte ve bilgilerin nesilden nesile aktarılmasında yardımcı olmaktadır. Bu ilkelere uyulması, aynı zamanda çalışanların verimli olması açısından da çok önemlidir.

Havalimanında hizmet sektöründe yer alan pilot, kabin memuru, yolcu hizmetleri memuru olarak çalışanlardan, bakım-onarımdaki teknisyenlere, temizlik ve güvenlik hizmetlerinde çalışanlara kadar, birçok çalışan üzerinde etkili olan bu ilkeler; çalışanların yeterliliklerine, kariyer olanaklarına, fırsat eşitliğine ve iş güvencesine ve iş ortamındaki yansızlığa kadar birçok faktör üzerinde etkilidir.

Bu ilkelerin çalışan motivasyonunu, dolayısıyla işletme verimliliğini ve sürdürülebilirliğini etkilediği açıktır. Bir işletmede bu ilkelerin doğru bir şekilde uygulanabilirliği, etkili bir insan kaynakları yönetimi ile gerçekleşebilir. Buna ilaveten çalışanların insan kaynakları ilkelerini bilmesi, bu ilkelere uygun davranışlar sergilemesi etkili bir insan kaynakları yönetimi için gereklidir. İnsan kaynakları yönetimi ilkeleri aşağıda kısaca belirtilmiştir.

Yeterlilik İlkesi

Yeterlilik ilkesi dar anlamda her görev için en yetenekli elemanın seçilmesi olarak ifade edilebilir. Bu ilkeyi yerine getirebilmek için herkesin katılabileceği sınavlar düzenlemeli, ilgilenen herkesin bu sınavlara başvuruda bulunabilmesi sağlanmalıdır. Geniş anlamda ise etkin ve verimli bir personel sisteminin kurulmasına olanak sağlayan kural ve uygulamaların bütünü olarak ifade edilebilir.

Kariyer İlkesi

İnsan kaynakları yönetiminin görevi sadece gerekli bilgi, beceri ve yeteneğe sahip kişileri işe almakla sınırlı değildir. Aynı zamanda bu kişileri örgütte tutabilmek gerekmektedir. Bunu gerçekleştirebilmek içinse çalışanlara uygun çalışma ve yükselme olanakları sağlamalıdır. Yetenekli kişilere örgütte kariyer yapma fırsatı tanındığında onları örgütte sürekli tutabilmek ve etkinliği arttırabilmek mümkün olabilmektedir.

Eşitlik İlkesi

Eşitlik ilkesi gerek işe girişte gerekse yükselmede, dil, din, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce vb. nedenlerle ayrımcılık yapılmaması ve hiçbir kişi ya da gruba ayrıcalık tanınmaması olarak ifade edilebilir. Anayasada da her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının, kamu hizmetlerine girme hakkına sahip olduğu ve hizmete alınmada görevin gerektirdiği niteliklerden başka bir ayrım gözetilemeyeceği belirtilmektedir. Buradaki eşitlik yasalar karşısında eşitlik değil, fırsat eşitliğidir.

Güvence İlkesi

Güvence ilkesi kariyer ilkesi ile bağlantılıdır. Çünkü bir işte kariyer yapmak için o işte uzun bir süre çalışma imkânına sahip olmak gerekmektedir. İki tür güvenceden bahsedilebilir. Bunlar; iş güvencesi ve makam güvencesi olarak belirtilebilir. İş güvencesi, kişinin haklı bir neden olmaksızın işten çıkarılmamasını ifade ederken, makam güvencesi ise kişinin yükseldiği makamdaki görevini koruyabilmesini ifade etmektedir.

Yansızlık İlkesi

Yansızlık genel anlamda siyasal amaçlı atamalardan sakınmayı ifade etmektedir. Diğer taraftan yansızlık, yönetimin astlara karşı tutumu olarak da değerlendirilmektedir. Örgütlerde yönetimler, çalışanları arasında bir vatandaş olarak sahip oldukları düşünceler veya kullandıkları oy nedeniyle taraf tutmamalıdırlar.

«

»

Bir Cevap Yazın