BECAUSE OF THE WHEATHER CONDITION
TOP
Güncel

“CAN’CA TOPLUMSAL CİNSİYET DENGESİ GELİŞTİRME”

Türkiye’de ilk kez “Türkiye Cumhuriyeti’nin İlk Tayyare Mühendisi Selahâttin Reşit Alan’ı Anma Töreni” ni düzenleyen ve “Türkiye’de Endüstrinin Gelişiminde İz Bırakanlar” kitabının yazarı Can Erel ile anma töreninin yapıldığı 13 Temmuz 2017 tarihinde tanıştım. Anma töreninde yaptığı “Selahâttin Reşit Alan’a Vefa” konuşmasını dinlediğimde hayatımın değişeceğini biliyordum. Can Erel anlattıklarıyla ve sonrasında okuduğum kitabıyla beni etkilemişti. Ama çalışmaları arasında beni en etkileyeni “Can’ca Toplumsal Cinsiyet Dengesi Geliştirme” çalışmaları olmuştu.

Havacılıkta birçok konuya değinen ve havacılığın gelişimi için kurumlarla, bireylerle görüşerek kitap, makale yazan ve röportajlar yapan Can Erel, Türk kadınının havacılıktaki rolünün önemini vurgulamıştır. Can’ca Toplumsal Cinsiyet Dengesi Geliştirme adı altında yaptığı araştırmalar, yazdığı yazılar, röportaj yaptığı kadın havacılarla, Türk havacılığının hiç değinilmemiş tarihine ışık tutarken, Türk havacılığına da katkılar sağlamıştır.

Can Erel 5 Aralık 2017 tarihinde ülkemizin havacılık otoritesi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Yardımcılığı görevine başlamıştır. Uçuşa Elverişlilik, Havaalanları, Havacılık Güvenliği Daire Başkanlıkları ile  SHGM Antalya ve İstanbul temsilciliklerinin yanı sıra ECAC ve EASA ilişkilerinden sorumlu genel müdür yardımcısı ve SHGM Kalite Temsilcisi olarak görev yapmasının yanında, Toplumsal Cinsiyet Dengesi Geliştirme Komisyonu (TCDGK) Başkanı olarak da çalışmalarını sürdürmüştür. Bu doğrultuda, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bünyesinde, 18.04.2018 tarihinde resmi olarak Toplumsal Cinsiyet Dengesi Geliştirme Talimatı yayınlanarak yürürlüğe girmesi ile Toplumsal Cinsiyet Dengesi Geliştirme Komisyonu (TCDGK) Başkanı olarak yaptığı çalışmalar oldukça önemlidir.

Can Erel’in Toplumsal Cinsiyet Dengesi Geliştirme Komisyonu Başkanı olarak yürüttüğü toplantılar sonucunda 4 Ocak 2019 tarihinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Toplumsal Cinsiyet Dengesi Geliştirme Komisyonu (TCDGK) tarafından Türk sivil havacılığında öncü olmuş kadınlara “İlk Havacı Kadın Sicilleri” ilan edilmiştir.

Toplumsal Cinsiyet Dengesi Geliştirme Talimatı – 12. Maddesi gereği de “İlk Havacı Kadın Sicil Düzenlemeleri” başlığı altında ilk kez “İlk Havacı Kadın Sicil İlanları” yayımlanmıştır. 4 Ocak 2019 tarihinde de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Toplumsal Cinsiyet Dengesi Geliştirme Komisyonu (TCDGK) tarafından Türk sivil havacılığında öncü olmuş kadınlara “İlk Havacı Kadın Sicilleri” ilan edilmiştir.

Verilen siciller şu şekildedir:

Belkıs ŞEVKET İlk Uçakla Uçan 1913 Müdâfaa-i Hukûk-u Nisvân Cemiyeti

Bedriye Tahir GÖKMEN İlk Pilot 1933 Vecihi Sivil Tayyare Mektebi

Yıldız UÇMAN İlk Paraşütçü 1935 Türk Hava Kurumu

Sabiha GÖKÇEN İlk Askeri Uçak Pilotu 1936 Hava Kuvvetleri Komutanlığı

Naciye TOROS İlk Planör Pilotu 1936 Türk Hava Kurumu

Eribe KARTAL HÜRKUŞ İlk Şehit Havacı 1936 Türk Hava Kurumu

Edibe SUBAŞI KUTUCUOĞLU İlk Akrobası Pilotu 1937 Türk Hava Kurumu

Adile TUĞRUL İlk Hava Kamarotu & Hostes 1948 Türk Hava Yolları

Nazmiye GÖYÜK İlk Hava Trafik Kontrolörü 1956 Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü

Leman BOZKURT ALTINÇEKİÇ İlk Jet (Turbo Motorlu) Uçak Pilotu 1958 Hava Kuvvetleri Komutanlığı

Şenay GÜNAY İlk Jet Savaş Uçak Pilotu 1960 Hava Kuvvetleri Komutanlığı

Dilhan EZER ERYURT NASA’DA Görev Yapan İlk Havacı 1961 NASA

Leman ALDAK İlk Uçak Yüksek Mühendisi 1961 İstanbul Teknik Üniversitesi

Türkan DEMİREL İlk Uçuş Doktoru 1964 Hava Kuvvetleri Komutanlığı

Melahat MORÇÖL SHGM Kayıtlarına Göre Lisans Alan İlk Pilot 1958 Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü

Ayfer GÖK İlk Şehit Jet Savaş Uçağı Pilotu 2001 Hava Kuvvetleri Komutanlığı

Bugün SHGM’de toplumsal cinsiyet dengesinden bahsediyorsak, bunun Can Erel sayesinde olduğunu biliyorum. Can Erel, emekliye ayrılması nedeniyle 20 Şubat 2019 tarihinde SHGM’ye veda etti. Can Erel yapacağı çalışmalarla Türk havacılığına katkılarını sürdürecektir. Nitekim kendisi de sosyal hesaplarından bunun duyurusunu yapmıştır.

Can Erel “Bu Coğrafyada Havacı Kadın Olmak” söyleşi serisi ile kişisel olanakları ve zamanı ölçüsünde toplumsal cinsiyet dengesinin geliştirilmesine katkı sağlamaya ve çalışmalarını sürdürmeye devam edecektir. Ancak unutulmamalıdır ki, bugün yaptığım akademik çalışmalarda, üniversitede verdiğim derslerde kadın havacılardan bahsediyorsam, SHGM’nin havacı kadınlarla ilgili çalışmalarından yararlanıyorsam, bunun Can Erel ve onun çalışmaları sayesinde olduğunu biliyorum. Can Erel SHGM’ye veda ederken, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Toplumsal Cinsiyet Dengesi Geliştirme Komisyonu (TCDGK) çalışmalarının devamının gelmesinin, Türk havacılığına ve alan yazına havacılık otoriteleri ve havacılık kuruluşları tarafından katkı yapılmasını gönülden istiyorum.

Yazdığım her yazıya yorumlarını bırakan, kendisine ulaşmak istediğim her seferinde ilgisini eksik etmeyen, yaptığım çalışmalarda beni desteleyen, üzüldüğüm ve mutlu olduğumda bunu paylaşan, değerli büyüğüm, değerli hocam Can Erel’e çok teşekkür ederim.

Kaynak: SHGM ve Can Erel resmi web siteleri

«

»

2 COMMENTS
  • Can EREL

    5 yıl ago

    Benim öğrenmemi, bilmemi, gelişmemi, sevmemi ve heyecan duymamı sağlayan aklımın alıp gönülümün değdiği, Can-ı gönülden müteşekkir olduklarım var, her bir anı için Allah’ıma şükranlarımı sunduğum hayatım ve gelişiminin sayelerinde oluştuğu ve geliştiği…
    …bir de “Deniz Yıldız”larım, sayelerinde yaşamımın daha da renkleneceğine, ahenk kazanacağına ve güzelleşeceğine inandıklarım; beni o düşüncemin hizmetkârı bırakarak bu durumdan tarifsiz mutlu edenler…

    O “Deniz Yıldız”larımdan biri de sensin sevgili Gülaçtı; sağ ol, var ol, hep ol!
    …ve senin kadar iyi ve güzelleri yetiştir

Bir Cevap Yazın