BECAUSE OF THE WHEATHER CONDITION
TOP
Etkinlikler

“BİR UÇAK YAPMAK”

Ali İbrahim Önsoy, havacılık tutkunu olarak yıllarca araştırmalarını sürdürmüş ve devlet teşkilatından emekli olduktan sonra günlerini havacılık çalışmalarına adamıştır. Türk Hava Kurumu Avcılar şube yönetiminde yer alarak çalışmalarını yürütmüş, kurumun kapanmasıyla Avcılar Gençlik Merkezi İlçe Müdürlüğü’ne geçiş yapmıştır. Birçok havacılık etkinliğinde yer alırken farklı kişilerle tanışmış; ancak atölyesindeki çalışmalarını kendi imkânları ile yürütmüştür. Havacılık eğitmeni olarak model uçak yapımı, drone yapımı ve kullanımı eğitimleri verdiği atölyesinde öğrencilerle çalışmalarını sürdürürken, yıllardır en büyük hayali olan “bir uçak yapmak” fikrini hayata geçirmeye karar vermiştir.

Nazmi Yelken, okul yıllarında Türk Hava Kurumu’nda uçak makine teknikeri olarak staj yapmış ve aynı kurumda çalışmaya başlamıştır. Çalışmaya başladıktan iki yıl sonra Türk Hava Kurumu’nda çalıştığı bölümün kapanmasıyla, özel bir işletmede çalışmalarını sürdürmüştür. Havacılığı da yıllarca hep yakından takip eden biri olmuştur.

Ali İbrahim Önsoy’un “bir uçak yapmak” projesini, havacılık camiasında tanıştığı Nazmi Yelken’e anlatması, onu projeye dahil etmek istemesiyle, iki arkadaş aynı atölyede bir araya gelmiştir. Maddi ve manevi birbirlerine destek olurken, manuel küçük uçaklarının yapım çalışmalarına başlamışlar.

Uçak için malzemeler Avcılar Gençlik Merkezi İlçe Müdürlüğü’ndeki atölyede toplanmıştır. Uçağın büyüklüğüne de yapım aşamasında karar verilmiş. Yaklaşık uzunluğu 6 metre olan uçağın, kanatları 1,5 metre uzunluğundadır. Normal olarak 2,5 metre uzunluğunda olması gereken kanatlar, ders içerikli yapılan uçak için 1,5 metre olarak tasarlanmıştır. Uçağın pervanesi tamamen ahşaptır. Uçağın yapım süresi, aletlerin toparlanması, araştırılmaların titizlikle yapılması ve tüm bunlar için gerekli maddi desteğin kendileri tarafından karşılanması sebebiyle kısa sürmemiştir. Manuel olarak tasarlanan küçük uçak, gece gündüz süren çalışmaların sonucunda yaklaşık bir yıllık bir sürede tamamlanmıştır.

SHT-54 (önceden SHT-66) mevzuatına göre tüm şartları sağlayan uçak, alanında uzman kişilerin de sözlü olarak onayını almıştır. Uçak, İstanbul Teknik Üniversitesi ve İstanbul Gelişim Üniversitesi tarafından, ilgili kişilerce derslerde kullanılmak üzere üniversite bünyesine alınmak istenmiştir. Ancak üniversite yönetimi ile ilgili tam izinlerin çıkması konusunda görüşmeler hala devam etmektedir.

Nazmi Yelken, 2016 yılı sonunda yapımına başladıkları uçakları için büyük bir mecali aşkın sesi, iki sevginin ürünü olduğunu söylüyor. Onları bir araya getiren uçak yapma fikri, diğer taraftan atölyeye gelen öğrenciler, model uçak yapımları, deneyimlerin paylaşımı ile güzel ve keyifli çalışmalar yaptıklarını belirtiyor.

Ali İbrahim Önsoy ve Nazmi Yelken, havacılığa meraklı, uçak yapmak isteyen öğrencilere Avcılar Gençlik Merkezi İlçe Müdürlüğü’nde model uçak yapımı, drone yapma ve kullanma eğitimleri vermektedir. Özellikle miniklerin bu alanda çok istekli olduğunu belirten Önsoy, gittiği üniversitelerdeki öğrencilerin ise daha ilgili olması gerektiğini özellikle belirtiyor. Üniversitelerin Uçak Teknolojileri, Uçak Makine, Uçak Motor bölümlerindeki öğrencilerin, gerekli ekipmanları görmeden, kullanmadan ve bilmeden mezun olduklarına şahit olduklarını, bu durumun da hem öğrencileri hem de sektörü olumsuz etkileyebileceğinden endişe duyuyor. Bu doğrultuda başlatılan bir çalışma da yine Avcılar Gençlik Merkezi İlçe Müdürlüğü’ndeki atölyede gerçekleşiyor.

Atölyede, Gelişim Üniversitesi öğrencilerine uçağın parçaları ve model uçak eğitimleri veriliyor. Teorik bilgilerin yanı sıra kanat profilleri, uçak yapımı ile ilgili kullanılacak tüm aletler, kesme, delme, perçin atma, cıvataları takma ve sökme konuları detaylı bir şekilde uygulama ile öğretmektedirler.

Ali İbrahim Önsoy, İstanbul Havacılık Müzesi’nde model uçak yapımı eğitimleri de vermektedir. Özellikle küçük yaştaki çocukların katılımcı olduğunu belirten Önsoy, bu eğitim için ailelerin büyük önemi olduğunu vurguluyor. Atölyelere hevesle başlayan çocukların, atölyeye gelip gitmeleri konusunda sıkıntı yaşayan ailelerin, çocuklarının öğrenme isteklerini ve hayallerini kısıtladıklarını belirtiyor.

Ali İbrahim Önsoy, titiz ve dikkatli çalışma isteyen model uçak eğitimlerinde, havacılığa, uzaya ve uçağa meraklı kişilerin buluştuğunu, bu eğitim sürecinin de tüm yaşamlarını olumlu etkilediğini belirtiyor.

Uçağımız Kalkışa Hazırlanıyor

Havacılık eğitmenleri, Ali İbrahim Önsoy ve Nazmi Yelken tarafından tamamlanan manuel küçük uçağın çalışma prensibini aşağıdaki üç dakikalık videoda izleyebilirsiniz.

«

»

2 COMMENTS
  • Ali Orsan

    6 yıl ago

    Metinde gecen “manuel kucuk ucak” ne demektir?

    • Gülaçtı Şen

      6 yıl ago

      AUTHOR

      Uçağın motorunun olmaması, aletlerin, yükseliş dümeninin pedal ve levye ile çalışmasıdır.

Bir Cevap Yazın