BECAUSE OF THE WHEATHER CONDITION
TOP
Akademik

“21. Yüzyılda Bireysel Kariyer Yönetimi”

Dünyada 2020 yılında yaşanan corona virüs salgınıyla iş dünyasının beklentilerindeki büyük değişim, bireysel çalışmaların ve çabaların önemini arttırmaktadır.. İflas eden ya da küçülmeye giden işletmelerde birçok çalışan işsiz kalırken, çalışmaya devam edenler işsiz kalma endişesi yaşamaktadır. Hem işsiz kalanlar, hem çalışanlar, hem de çalışma hayatına atılacak olan birçok genç birey, geleceğe yönelik planlarını yeniden yapmak zorunda kalmaktadır. Ancak şunu unutmamak gerekir ki; corona virüs salgını olmasaydı bile, 21. yüzyılda üretilen yeni teknolojiler, küresel rekabette meydana gelen değişimler, iş piyasasının belirsizliği, ekonomik krizler, doğal kaynakların tükenmesi gibi sebepler zaten iş dünyasında birçok kararı etkilemekteydi. Corona virüs salgını, bu süreci hem işletmeler hem de çalışanlar açısından olumsuz etkileyen çok önemli bir faktör olarak ortaya çıktı.

Günümüzde farklı iş ve meslek alanlarının doğması, meslekler arası geçişlerin kolaylaşması, çalışanların eğitim düzeylerinin artması, bireylerin kendi meslek anlayışlarında daha çok söz sahibi olmaları bireysel kariyer yönetiminin önemini arttırmıştır. Bireysel kariyer yönetimi, kişinin kendi kariyer hedefleri için gösterdiği bireysel çabalardır. Bireysel kariyer çabalarında, çalışanın yanı sıra işverenin de bir parçası olduğu etkin bir kariyer yönetim sürecine ihtiyaç vardır. İşletmelerin insan kaynakları aracılığıyla çalışanlarının kariyerlerini planlamasının ve yönetmesinin aksine, bireysel kariyer yönetimi bireyin kontrolü altındadır. Birey, kariyer problemlerini çözme ve karar almak için bilgi ve deneyimleri ile kendi planını yapar. Değişen çevre ve özellikle 2020 yılında yaşanan salgın ile bireylerin kariyerlerini yönetmede kişisel çabalarının ve başarılarının ön plana çıkaracağı görülmektedir.

Bireysel kariyer yönetim süreci kariyer planlaması ile başlar. Bireysel kariyer planlaması, çalışanların kendi bilgi, beceri ve ilgilerini, güçlü ve zayıf yönlerini değerlendirmeleri; örgüt içi ve dışındaki fırsatları tanımaları; kısa, orta ve uzun dönemli amaçlarını belirlemeleri ve bunlara ilişkin planlar yapmalarıdır. Çalışan kendisini her yönden analiz etmeli ve yapmak istedikleriyle, becerilerini uyumlaştırmaya çalışmalıdır. Kişi kendini iyi tanımadıkça gerçekçi bir kariyer planlaması yapması söz konusu değildir. Bireysel kariyer planlama sürecinde işletmelerin insan kaynakları anlayışı da oldukça önemlidir. İşletmeler kariyer danışmanlığı yapmalı ve performans artırmaya yönelik eğitim programları türünden çalışmalar yürütmelidir.

21. yüzyılda iş dünyasında insan kaynakları anlayışına yönelik alınacak kararlar, bireylerin kariyer yönetimlerinden bağımsız değildir. Hem işverenlerin hem de bireylerin kariyer yönetimine ilişkin ortak çabalar yürütmesi önem kazanmaktadır. Yeni yüzyılda bireysel kariyer yönetiminde önemle üzerinde durulması gereken insan kaynakları uygulamaları aşağıdaki gibidir;

  • Uzaktan çalışma ve öğrenme
  • Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık
  • Çalışan sağlığı ve ruh sağlığı
  • Bulut tabanlı insan kaynakları
  • Yapay zeka odaklı işe alım
  • Gig ekonomisi

İş dünyasında insan kaynakları anlayışında da büyük değişimler hiç kuşkusuz ki bireylerin mesleki seçimlerini, iş anlayışlarını ve kariyer gelişimlerini etkileyecektir. Ancak bireylerin de kendi bireysel kariyerlerini yönetmeleri ve verecekleri kararlar da insan kaynakları uygulamalarını etkileyecektir. Bu değişimlere bağlı olarak, özellikle bireysel çabaların, bireysel kariyer gelişiminin, bireysel başarının ön plana çıkacağı ve iş dünyasında insan kaynakları kariyer yönetimi süreçlerinde yeni uygulamaların çok fazla olacağı ortadadır.

Kaynak: https://possibleworks.com/blog/top-6-hr-technology-trends-for-2021/

«

»

Bir Cevap Yazın