BECAUSE OF THE WHEATHER CONDITION
TOP
Yolcular İçin

“Uçak neden rötar yapar?”

Hayatınızın en güzel yolculuğuna sadece dakikalar kaldı. Aylar öncesinden aldığınız uçak biletiniz, gideceğiniz ülkeye dair edindiğiniz bilgiler, kurduğunuz hayaller… Uzun bavul hazırlıklarınız, uçağa binme heyecanınız, yanınızda en sevdikleriniz; aileniz, arkadaşlarınız, dostlarınız… Heyecanla sürdürdünüz check-in işlemleri, güvenlik ve pasaport kontrolleri, uçuş öncesi kısa bir alışveriş, yanınızdan geçen kaptanlar, hostesler… Yüzünüzde gülümsemeler, sevdiklerinizle birlikte tatile gitmenin verdiği huzur ve mutluluk. O kadar mutlusunuzdur ki sizi mutsuz edecek hiçbir şey yok gibidir. Ya da siz öyle sanırsınız.

Havalimanına girdiğiniz, hatta uçağa bindiğiniz anda, beklemediğiniz birçok şey ile karşılaşabilirsiniz. Havacılık sektöründe beklenmedik olmamakla birlikte karşılaşılabilecek durumlardan en yaygını uçak rötarlarıdır.

Yolcu olarak uçakta rötar olmasını olumsuz olarak değerlendirirsiniz. Geç başlayacağınız tatil sebebiyle mutsuz olur, sinirlenir, havayolu şirketini, çalışanlarını ve havacılık otoritelerini suçlamaya başlarsınız. Haklı olduğunuzu düşündüğünüz bu suçlamalar, uçağın rötara girmesi durumunu ortadan kaldırmaz. Çünkü havayolu işletmeleri tarafından düşünülerek alınan rötar kararlarında birçok faktör göz önüne alınır. Yaşanabilecek aksaklıklar, uçak kazaları, emniyet ve güvenlik, müşteri memnuniyeti, artan maliyetler… Bu faktörler sebebiyle, yolcuların tüm sinirlenmelerine, müşteri memnuniyetine, uçağın rötara girmesiyle maliyetlerin artmasına rağmen uçak rötar yapar. Yani size daha güvenli ve emniyetli hizmet vermeye çalışan havacılık otoriteleri ve havayolu işletmeleri de uçakta rötar olmasını istemez.

Yolcu olarak biletinizi aldığınız anda uçağınızın rötar yapabileceğini unutmamalısınız. Check-in işleminizi yaptırıp, tüm kontrolleri geçerek uçağa binseniz bile uçak rötar yapabilir. Unutmayın ki tüm rötarların birinci sebebi sizin güvenliğinizdir. Siz uçuşunuzun rötara girmesi ile mutsuz olurken, belki de başınıza gelebilecek en kötü senaryoların yazılması engellenmiştir.

Peki uçağın rötar yapma sebepleri nelerdir? Yani biletinizi alırken, havaalanına gelirken, uçağa binerken, uçakta seyahat ederken hazır olmanız gereken senaryolar nelerdir?

İşte Uçağın Rötar Yapma Sebepleri ve Başınıza Gelebilecek Senaryolar

1.Senaryo: Hava Şartları Sebebiyle Uçağın Rötara Girmesi

Bulunduğunuz ülkede aniden başlayan kar yağışı, tipi, fırtına, sis gibi olumsuz hava koşulları uçuşunuzu olumsuz etkileyebilir. Siz uçuğa geçmek için boording anonsunu beklerken, uçak rötar anonsunu duyabilirsiniz. Bulunduğunuz havaalanında olumsuz hava koşulları olmasa bile gideceğiniz ülkede hava durumunun uçuşa izin vermemesi de mümkündür. Bu sebeple kış mevsiminde yapacağınız seyahatlerde bu gibi rötarların başınıza gelebileceğini unutmayın.

2. Senaryo: Kuşlar Sebebiyle Uçağın Rötara Girmesi

Uçakta boording işlemlerinizi yaptırdınız ve koltuğunuza yerleştiniz. Kemerlerinizi bağladınız ve kısa süre sonra uçağınız havalandı. Size sunulan kahvenizi afiyetle içerken büyük bir gürültü duydunuz. Kısa bir sarsıntı ile tüm yolcular da dahil dehşete kapıldınız. Ne olduğuna anlam veremezken, kaptan tarafından yapılan anons ile uçağınız rötara girebilir. Sebebi de kuş sürüleridir. Uçağa çarpan kuş sürüleri sebebiyle kalkış yaptığınız havaalanına dönebilir ya da yakındaki başka bir havaalanına iniş yapabilirsiniz.

3. Senaryo: Taşıyıcı Havayolu İşleticisi Sebebiyle Uçağın Rötara Girmesi

İşletici çalışanlarının grev yapması, uçakta meydana gelen teknik aksaklıklar ya da uçağın bir önceki havalimanından rötarlı kalkması sebebiyle uçak rötara girebilir. Uçak için boording anonsunu beklerken, gecikme anonsunu duyarsınız. Genellikle “İşletme sebeplerinden…” şeklinde anons edilen bu gecikmenin sebebi detaylı olarak anons edilmez. İşletme sebebinin ne olduğunu taşıyıcı havayolu çalışanlarına sorabilirsiniz.

4. Senaryo: Havaalanı İşleticisi Sebebiyle Uçağın Rötara Girmesi

Apronun yoğun olması, hazır olan uçağın kalkışına izin vermeyebilir. Taşıyıcı havayolu işletmecisi de yolcuyu uçağa alıp bekletmektense uçağı rötara sokabilir. Uçuş için boording anonsunu beklerken, rötar anonsunu duyabilirsiniz.

5. Senaryo: Ülke Otoriteleri Sebebiyle Uçağın Rötara Girmesi

Daha önce tüm izinleri alınmış bir uçuşun, kalkış yapacağı esnada siyasi, askeri vb. sebeplerle gidilecek ülke otoriteleri tarafından kabul edilmemesi uçağın rötara girmesine sebep olabilir.

6. Senaryo: Yolcular Sebebiyle Uçağın Rötara Girmesi

Uçakta boording işlemlerinizi yaptırdınız ve koltuğunuza yerleştiniz. Her şey yolunda giderken, iki yolcunun tartışmaya başlaması, tartışmanın büyümesi, havayolu çalışanlarının tartışmayı engelleyememesi ve uçağa polislerin gelmesi ile uçak rötara girebilir. Ya da uçak içerisindeki bir yolcunun aniden rahatsızlanması, son anda uçağa binmekten vazgeçmesi gibi sebepler de uçağın rötara girmesine sebep olabilir. Böyle bir durumda tüm uçaktaki yolcular tahliye edilir ve güvenlik kontrolleri yapılır.

«

»

Bir Cevap Yazın