BECAUSE OF THE WHEATHER CONDITION
TOP
Havacılık İle İlgili Filmler

“Sully”

“Gecikmek Felakete Sebep Olmaktan Yeğdir”

15 Ocak 2009 tarihinde US Havayolları’nın 1549 sefer sayılı uçuşu, New York LaGuardia Havalimanından Kuzey Carolina eyaletindeki Charlotte Douglas Uluslararası Havalimanı’na gitmek üzere kalkışını gerçekleştirir. Uçak kalkıştan bir buçuk dakika sonra kuş sürüsüne çarpar. 5 mürettebat ve 150 yolcu bulunan  Amerikan Havayollarının TWE1549 sefer sayılı Airbus A320-214 model uçağının iki motoru da işlevsiz hale gelir. Pilotlar yakınlarda bir havalimanına iniş yapmak isterler. Hava Trafik Kontrol tarafından uygun olan havalimanları sıralanırken, Sorumlu Kaptan Pilot Chesley Sullenberger, havalimanına dönmenin imkansız olduğunu anlar. Sullenberger, aldığı bir kararla Newyork ve New Jersey’in ortasında kalan Hudson Nehri’ne iniş yapar. Hiç kimsenin sağ olarak kurtulabileceği beklenmeyen bu inişte, 150 yolcu ve 5 mürettebat kurtulur. 25 dakika süren kurtarma operasyonunun ardından kaptan pilot Chesley Sullenberger, kahraman olarak ilan edilir.

Havacılık tarihine kaydedilen, uçaktan kurtulan yolcular ile belgeselleri çekilen, uçuş ekibinin birçok televizyon programına katılmasına ve kaptan Chesley Sullenberger tarafından kitap yazılmasına vesile olan bu olay, 2016 yılında Amerikan yapımı “Sully” adlı filme konu olur.

155 kişinin kurtarıldığı Hudson Nehri’ne inişte kahraman ilan edilen Sullenberger, bazı yetkililer tarafından açılan soruşturmanın sonucunda itibarını ve işini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalır. Kaptan Sully’nin, uçağı nehre indirme mantığının sorgulandığı, hatta suçlandığı bu büyük başarı filme konu olurken, uçakta bulunan yolcular, uçağın inişine şahit olan insanlar, kurtarma operasyonunda yer alan dalgıçlar ve gemiler ile büyük bir operasyon titizlikle aktarılmaktadır. Ve en önemlisi havacılıkta insan faktörünün önemi bir kez daha hatırlatılmaktadır. Kaptanın soğukkanlılıkla aldığı anlık karar, doğru zamanda ve doğru yerde “zamanlama”, pilotun uçağı en son terk etmesi, 155 kişinin yaşadığına emin olmak istemesi, tüm suçlamalara rağmen pes etmemesi, umudunu kaybetmemesi…

Üniversitelerin havacılık bölümlerinde ders olarak verilen “Havacılıkta İnsan Faktörü” dersi için örnek olay olarak aktarılabilecek “Sully” filmi, başlı başına bir ders niteliği taşımaktadır. Uçak yapımından, bakımına, pilotlardan hosteslere, yolculardan sabotaj eylemlerini gerçekleştiren teröristlere kadar tüm sistemin insan faktörü ile var olduğu ve havacılıkla ilgili alınan tüm kararların insan faktörü göz ardı edilerek değerlendirilemeyeceği bir kez daha kanıtlamıştır.

Havacılık ile ilgili filmler kategorisinde büyük bir ilgi göreceği açık olan bu filmde geçen bazı havacılık terimleri aşağıda açıklanmıştır. İyi seyirler.

İrtifa: Bir seviye, nokta ya da bir nokta olarak kabul edilen bir cismin ortalama deniz seviyesinden ölçülen düşey mesafesini belirtir. İrtifa için “feet” ve “metre” kullanıldığı durumlar vardır ve bu durum bölgesel hava seyrüsefer anlaşmalarında belirtilir.

Uçak Motoru: Uçağa itiş gücünü sağlamak için mekanik güç üreten bileşendir. Günümüzde iki veya daha üzeri motorlarla çalışan uçaklar ile seyahat edilmesine rağmen, tüm uçaklar tek motor ile çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır.

Sorumlu Kaptan Pilot: Uçuş süresince uçağın her türlü harekatından sorumlu bulunan Kaptan Pilot statüsünde ve belirli ehliyete sahip pilottur.

Uçak Simülasyonu: Pilotların uçuş eğitimlerinin önemli bir kısmını yaptıkları, pilotlara gerçek uçaktaymış gibi eğitim sağlayan sistemdir. Simülatörler, gerçek uçağın birebir aynısı olan bir kokpit, dış dünyadaki görüntüleri aslına çok yakın uyarlayan bir gösterim sistemi, uçağın aerodinamik modelinin bulunduğu ve uçak sistemlerinin davranışlarını simüle eden ana simülasyon yazılımı gibi birçok alt sistemlerden oluşuyor.

15 Ocak 2009, US Havayolları, 1549 sefer sayılı Uçuş Ekibi

Sorumlu Kaptan Pilot: Chesley Sullenberger. Yaş: 66, 1980 yılında US Airways’te göreve başlamıştır. 2009 yılında 19,663 saatlik uçuş tecrübesi olduğu yazılmıştır.

İkinci kaptan: Jeffrey Skiles. Yaş: 56, 1986 yılında US Airways’te göreve başlamıştır. 2009 yılında 15,643 saatlik uçuş tecrübesi olduğu yazılmıştır.

Hostesler:

Shelia Dail: Yaş: 64, 1980 yılında US Airways’te göreve başlamıştır. 35 yıldan fazla uçuş tecrübesine sahip kabin memurudur.

Doreen Welsh: Yaş: 65, 1970 yılında US Airways’te göreve başlamıştır. 45 yıldan fazla uçuş tecrübesine sahip kabin memurudur.

Donna Dent: Yaş: 58, 1982 yılında US Airways’te göreve başlamıştır. 33 yıldan fazla uçuş tecrübesine sahip kabin memurudur.

Kaynak: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü “Uçakla Ticari Hava Taşımacılığı Operasyon Usul ve Esasları Talimatı”  http://web.shgm.gov.tr/doc5/shtopsrev1.pdf

Capt.Chesley “Sully” Sullenberger with Jeffrey Zaslow “Highest Duty” Published by Harper Collins, 2009.

«

»

Bir Cevap Yazın