BECAUSE OF THE WHEATHER CONDITION
TOP
Etkinlikler

“Büyük Operasyonumuz – Atatürk Havalimanı”

Hayatın bize sunduğu fırsatları görmek mi zor yoksa her engele karşı fırsatları yaratmak mı, bilmiyorum. Sonunda iyi ya da kötü, güzel ya da çirkin, başarılı ya da başarısız; verilen bir çaba, bir mücadele, bir uğraş… Tek başına yapmışsın gibi görünüp, aslında tek başına asla yapılamayacak şeyler, paylaşılamayacak duygular ve düşünceler. Ve işte bunun kanıtı olan, kalbimize dokunan, ruhumuzu titreten, düşüncelerimizi bir kez daha şekillendiren, hayatımızı bir kez daha düşündüren büyük operasyonumuz Atatürk Havalimanı apron ve terminal gezimiz.

İstanbul Aydın Üniversitesi Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü 1.sınıf öğrencileri ile 7 Aralık Dünya Sivil Havacılık Günü’nde gerçekleştirmeye başladığımız ve 20 kişilik gruplarla üç gün süren Atatürk Havalimanı etkinliğimizde havacılık sektörü ve sektör çalışanları yakından tanınmaya çalışılmıştır. Havacılık sektöründe kariyer planlayan öğrencilerin, havalimanında yürütülen operasyonu yerinde görerek, operasyonda çalışanlarla bir araya gelerek öğrenmeleri ve profesyonel iş hayatı bilinci edinmeleri sağlanmıştır.  Bu amaçla, büyük bir ekip olarak başladığımız bu gezimizde, bize apron kapılarının açılmasında ve terminale dair tüm teorik bilgilerin edinilmesinde aracı kuruluş, Tav Havalimanları Holding olmuştur. Tav İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Akgül’ün desteğiyle, Tav Akademi Proje Koordinatörü Candemir Akyıldız sorumluluğunda yürütülen etkinliğimiz, üç gün boyunca yine kendisinin katılımıyla gerçekleşmiştir.

Devlet Hava Meydanları İşletmeleri yetkilisinden aldığımız geçici apron kartları ile başladığımız gezimizde, ilk ziyaret ettiğimiz birim TAV Bilişim Hizmetleri olmuştur. TAV’ın dünyada hizmet verdiği tüm havalimanlarının bilişim hizmetlerinin yürütüldüğü ve kontrol edildiği TAV IT biriminde, yürütülen operasyonlar izlenmiş, operasyona dair tüm teorik bilgiler, sağlanan tüm hizmetler ve ürünler ile ilgili detaylı bilgiler TAV İstanbul Bilgi İşlem Müdürü Emre Keser tarafından aktarılmıştır. Öğrencilerin tüm sorularını yanıtlayan Emre Keser, gelişen teknolojiyle birlikte, IT biriminin havaalanı işletmeciliğinde önemini vurgulamıştır.

Gezinin devamında dış hatlar terminali gidiş katında check-in bankoları operasyon süreci izlenmiş, Candemir Bey’in anlatımıyla operasyona dair teorik bilgiler edinilmiş ve pasaport kontrol noktaları ziyaret edilerek gümrüklü alana geçilmiştir.

Gümrüklü alanda yolcuların arasında ve ATU Duty Free’lerde yaptığımız kısa bir gezintinin ardından Atatürk Havalimanı’nda tüm uçuş bilgilerinin güncellendiği TAV FIDS (Uçuş Bilgi Görüntüleme Sistemi) birimine gidilmiştir. Çalışanların büyük bir titizlikle takip ettiği ve güncellediği uçuş bilgileri, her gün farklı bir çalışan tarafından anlatılmış ve edinilen bilgilerle havacılıkta teknolojinin ve insan faktörünün önemi vurgulanmıştır. TAV İşletme Koordinasyon Merkezi ile devam eden ziyaretimizde ise havalimanındaki yangın alarmlarından, tuvalet kapılarına, yürüyen merdivenlerden, asansörlere, ankesörlü telefonlardan aprondaki körüklere kadar tüm elektrik ve teknik arızaların takip edildiği operasyon hakkında bilgiler alınmıştır.

Havalimanı gümrüklü alanda uzun koridorları aşarak, girip çıktığımız kapılar ve inip çıktığımız merdivenler sonrasında, burnumuza gelen ağır metal kokusuyla kendimizi yolcu bagajlarının arasında bulmuştuk. Check-in kontuarlarında alınan, yürüyen bantlarla shut alanına gönderilen bagajların takip edildiği, bagaj güvenlik kontrollerinin ve uçaklara gönderilmek üzere bagaj ayrımlarının yapıldığı birim olan TAV Bagaj Handling Sistemleri biriminde, 7 gün 24 saat boyunca kameralarla izlenen bagaj operasyonu incelenmiş, Tav Bagaj Hizmetleri Müdürü Elektronik ve Haberleşme Mühendisi Levent Bayram’ın anlatımıyla, lokal ve transfer bagajların ayrımının, bagaj güvenlik kontrollerinin, sistemsel ve manuel olarak bagaj operasyonun nasıl yürüdüğüne dair tüm bilgiler öğrenilmiştir.

Havaş Yer Hizmetleri Ramp Şefi Ünal Tokoz’un eşliğinde büyük yolcu otobüsüne binilmiş ve aprondaki tüm açık uçak park pozisyonlarına gidilmiştir. Kalkış ve iniş yapan uçaklar bizi heyecanlandırırken, Turkish Teknik’te bakım yapılan bir uçak izlenmiş, kargo yüklemelerinin yapıldığı park pozisyonunda Türk Hava Yolları tarafından kiralanan Boeing 747 uçağı önünde hatıra fotoğrafları ve videoları çekilmiştir.

Yılbaşının yaklaşması sebebiyle kargo uçaklarının yoğun olduğu tarihlerde, üç gün boyunca kargo yükleme operasyonları izlenmiş, Ünal Bey, öğrencilerin daha önce hiç duymadığı ve bilmediği araç gereçleri (High Loader, Ground Power Unit, Konteyner, Palet) tek tek anlatarak, tüm operasyona dair bilgiler vermiştir. Ayrıca tüm ekiplerde verdiği uğraş, daha çok şey gösterme ve öğretme isteği ile kendisine yöneltilen tüm soruları cevaplamış ve öğrenciler tarafından çok sevilmiştir. Esasında İngilizce öğretmeni olan ve havacılıkta çalışmaya başlayarak sektörden vazgeçemediğini belirten Ünal Bey, öğrenciler için güzel bir örnek olmuştur.

Gezi boyunca öğrencilere rehberlik eden TAV Terminal Operasyon Sorumlusu Bora Egemen, gezi sonrası yaptığı sunumla havacılık sektörünün yıllar bazında ülkemizdeki durumu hakkında sayısal verileri aktarmıştır. Atatürk Havalimanı, 2015 yılında Avrupa’da 3. ve Dünya’da 11.sırada yer alarak en çok yolcu taşıyan havalimanı olmuştur. Ülkemiz için gurur veren bu veriler, 2016 yılı havacılık sektörü ile karşılaştırılmış, ülkenin içinde bulunduğu durum, sektörün gelecekte ülkemizde nasıl olacağı ve üniversitelerin sivil havacılık bölümlerinden mezun olacak öğrencilerin sektöre olabilecek katkıları üzerine konuşmalar yapılmıştır.

Gördüğümüz operasyon, uçaklar, araçlar, yolcular, çalışanlar… Hiç durmayan operasyon, hızlı, titiz çalışmalar ve bizi onlarla bir araya getiren duygularımız, hedeflerimiz ve isteklerimiz… Tek başına gerçekleştiremeyeceğimiz operasyonda desteğini eksik etmeyen TAV Havalimanları Holding ve holdingin güler yüzlü, samimi ve içten çalışanları. Ülkenin ve sektörün geleceği için öğrencilerin çok önemli olduğunu bilen, tüm bilgilerini paylaşmak için çaba gösteren ve öğrencilere, sektörün geleceği için önemli ve değerli olduklarını hissettiren tüm çalışanlara çok teşekkür ediyorum. Ve en önemlisi tüm operasyonu gerçekleştirmemizde, bize tüm işletme kapılarını açan TAV Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sani Şener’e, eğitime olan desteğini ve ilgisini hiçbir zaman esirgemediği için çok teşekkür ediyorum.

7-8-9 Aralık 2016 Atatürk Havalimanı

«

»

Bir Cevap Yazın