BECAUSE OF THE WHEATHER CONDITION
TOP
Havacılık İle İlgili Filmler

“Flight Plan”

2005 Amerikan – Alman yapımı “Flight Plan” Türkçe adıyla “Uçuş Planı” havacılık ile ilgili filmler kategorisinde olmayı hak ediyor (mu?). Filmi izlediğinizde bu sorunun cevabını vermekte zorlanabilirsiniz; ama bence kesinlikle hak ediyor. Uçağın kalkışından inişine kadar “havacılık sektöründe olmaması gereken tutumlar ve davranışlar” örneği olarak havacılıkla ilgili filmler kategorisinde olması gerekiyor. Filmde uçak sahnelerine geçildiği anda başlayan bu tutumlar ve davranışlar, havacılık kurallarını ve kurallara nasıl uyulmadığını çok iyi gösteriyor.

Film için kurgulanan Aalto Havayolları’nın 9583 sayılı uçuşu, Berlin’den Amerika’ya hareket edecektir. Uçuşu gerçekleştirecek uçak, Airbus A380 iç tasarımı ve düzenine benzetilmiştir. Uçakta geçen filmin dar alanını genişletmek için de başrol oyuncusu uçak mühendisi rolündedir; kargo kompartmanına girmeyi başaracak, bilgili, akıllı, cesaretli bir mühendis… Mühendisin uçağın kargo kompartmanınına girmesini sağlayacak kişi de bellidir; henüz vefat eden kocasının tabutu.

Film başladığında uçak sahnelerine kadar her şey normal seyrinde işliyor. Havacılık ile ilgili çoğu filmde olduğu gibi bu filmde de havacılık ile ilgili bilgiler aktarılıyor. Apronda uçağa yapılan De-icing İşlemi (uçak yüzeyinde buzların temizlenme işlemi) ve United Airlenes’ın 8474 sefer sayılı uçuşu, uçağın büyük motorları…

Filmin Konusu: Yanında altı yaşındaki kızı ile kocasının tabutunu Berlin’den New York’a götüren Kyle Pratt (Jodie Foster), uçak havalandıktan üç saat sonra kızının yanında olmadığını fark eder. Kyle’nin iki katlı uçakta kızı Julia’nın kaybolduğunu söyleyerek harekete geçmesiyle olaylar başlar. Hostesler aslında uçuşun başından itibaren Kyle’nin yanında bir çocuk olmadığını hatta böyle bir ismin yolcu kayıtlarında bulunmadığını iddia ederler. Kocası öldüğü için aklını yitirdiği düşünülen kadın, uçak içerisinde yolculara ve mürettebata karşı büyük bir mücadele verir.

Uçağın kalkış yapması ile başlayan olaylar, başarılı oyunculuk, izleyici heyecanlandıran, meraklandıran sahneler… Olaylar gelişirken iki katlı uçağın koridorlarını, merdivenlerini, kokpitini, mutfağını, tuvaletini ve hatta kargo kompartmanını gözünüzü kırpmadan izliyorsunuz. Ancak filmde olayların ilerlemesi ile başlayan mantık hataları, filmin finaline doğru ister istemez canınızı sıkıyor. Mantık hatalarına ilave olarak havacılık kurallarının da hiçe sayılması, özellikle Amerikan – Alman yapımı bir filmde sizi hayal kırıklığına uğratıyor. Havacılıkta emniyet ve güvenlik kavramlarının hiçe sayılması, prosedürlerin doğru uygulanmaması, uçuş ekibinin saf yerine konulması, kaptanın kokpitten çıkması ve kararsızlığı…

İlk sahnelerinden son sahnelerine kadar, Amerika’da yaşanan 11 eylül saldırılarına gönderme yapan film, bu saldırılardan sonra Amerika’da havacılık kurallarına verilen önemi kesinlikle dikkate almıyor. Kaptanın bilgisi dahilinde uçuşu tehlikeye atacak olayların gelişimi, hikâyenin bir uçak kaçırma girişimine dönüşmesi, filmin sonunda olayların gelişmesiyle birlikte ülke otoritelerinin müdahale hataları… Durum böyle olunca, 11 eylül saldırıları ne alaka diyorsunuz; ancak yolcular arasında yaşanan din, dil, ırk ayrımının filmin ana konusu haline getirilmesiyle, saldırıların hangi yönünün ele alındığını anlıyorsunuz.

Amerikan – Alman yapımı film olduğu için filmde yapılan hataları kabul etmekte zorlanırken, filmin havacılıkla ilgili filmler kategorisinde izlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Filmde dikkate alınmayan; ancak havacılıktan bağımsız düşünülmeyen bazı havacılık kavramları aşağıda açıklanmıştır. İyi seyirler.

Uçuş planı (FPL), uçucuların uçuşa dair niyetlerini ve uçuş hakkındaki çeşitli bilgileri havacılık otoritelerine bildirmek için doldurdukları belgeler. FPL kısaltması, İngilizce Flight Plan kavramının akronimidir. Uçuş planı kavramıyla genellikle yazılı formlar kastedilmekle birlikte, bazı koşullarda uçuş planının pilot tarafından yerde veya uçuş esnasında sözlü olarak bildirilmesi (doldurulması) de mümkündür.

Havacılık Kuralları: Her ülke havacılığı değişik olarak kurallandırır. Ancak çoğunlukla, genel havacılık kuralları onun ticari bir uçuş mu yaksa özel bir uçuş mu olduğuna ve ne çeşit bir hava taşıtı ile yapıldığına göre belirlenir. Her ülkede bu kuralları koyan ve denetleyen kurum vardır. Amerika’da bu kuralları koyan ve denetleyen kurum FAA (Federal Aviation Administration)’dir.  FAA’in görevi ABD hava sahası içinde, geniş anlamda hava ve havacılıkla ilgili her türlü uçak, uçuş, üretim, müdahale, etkinlik ve geçerli güvenlik mevzuatların takibi ve uygulanmasını kontrol edip, ABD´de hava güvenliğini sağlamaktır.

Havacılık Emniyeti (Aviation Safety), tüm havacılık faaliyetlerinin; gerçek hayat şartlarında, bilinen risk faktörlerinin ortaya konulduğu ve kaçınıldığı kabul edilebilir risk seviyesinde gerçekleşmesidir.

Havacılık Güvenliği (Aviation Security); doğrudan veya dolaylı olarak havacılık faaliyetleri kapsamına giren insanların, hava araçlarının ve hava taşımacılığı altyapısının, sabotaj ve terörist saldırılar gibi suç unsuru taşıyan ve bilinçli olarak yaratılmış tehlikelerden korunması ile ilgili faaliyetleri ve bunun için gerekli olan kaynakları kapsayan bir kavramdır.

Kaynak: Gerede Ender, «Havacılık Emniyeti ve Havacılık Güvenliği Kavramları Arasındaki İlişki ve Farkların Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma» Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu, 2006.

«

»

Bir Cevap Yazın