BECAUSE OF THE WHEATHER CONDITION
TOP
Yolcular İçin

“Kuşlar Sebebiyle Uçağın Rötara Girmesi”

Kuşlar, hava araçlarının motorları başta olmak üzere çeşitli parçalarına çarpmak ya da yuvarlanmak şeklinde zarar vererek uçuş emniyetini önemli ölçüde etkilemektedir. Özellikle sürü halinde motora giren kuşlar, uçaklar için ciddi problemler doğurur. Bu ciddi problemler de uçağın rötara girmesine sebep olabilir.

Jet motorlarının çok yüksek emiş gücüne sahip olması kuşların motorun içine doğru çekilmesine sebep olur. Motora giren kuş veya kuşlar, motor içindeki parçalara zarar verir ya da hava akışını engelleyerek güç kaybına, motorda ısınmaya ve hatta yangına neden olur.

Kuşların ön camlara çarpıp, camı kırarak kokpite girmeleri de çok sık rastlanan olaylardır. Bu durum, pilotların can güvenliği ile ilgili olduğu için uçuş emniyetini olumsuz etkiler.

Havaalanından kalkış yapan uçak, kuş sürüsüyle karşılaştığında olası kötü bir durum yaşanmaması adına, kalkış meydanına geri dönebilir. Bu süreçte geçen zaman, uçağın kendiliğinden rötara girmesine sebep olur. Geri dönen uçağın bakıma alınması, seferin aynı uçak ile yapılıp yapılmaması durumları incelenir.

Plansız bir şekilde geri dönüş yapan uçak, gideceği istasyondaki kalkışın rötara girmesine sebep olabilir. Yani kuşlar, bulunulan havalimanı sınırları içinde olmasa dahi, uçağın rötara girmesi mümkündür.

Ya da uçuşu gerçekleştirmek için havayolu tarafından planlanan uçağın, havalimanına inişi sırasında kuş sürüsüne girmesi, uçağın rötarına sebep olabilir. Çünkü planlar dışında uçağın bakıma alınması, uçuş için başka bir uçağın tahsis edilmesi durumu söz konusudur.

Kuşlar sebebiyle yaşanan bu durumlar, özellikle uçakların iniş ve kalkış zamanlarında sıklıkla yaşanmaktadır. Bunun başlıca sebepleri, kuşların, genellikle 1500 metre yani 5000 feetin altındaki irtifalarda uçmalarıdır. Diğer sebepler arasında yiyecek kaynakları, su kaynakları, tarım alanları, çöp yığınları ve bitki türleri sayılabilir. Kuşları çeken bu gibi durumların ortadan kaldırılması için hava meydanları civarında önlemler alınmalıdır.

Kaynak: DHMİ (Devlet Hava Meydanları İşletmesi) “Havalimanları, Vahşi Hayat ve Kuşla Mücadele Yönergesi” Yönerge No:12, Yür. Tarihi: 01.12.2003, Değ. Tarihi: 15.01.2015, Değ. No: 04.

«

»

Bir Cevap Yazın