BECAUSE OF THE WHEATHER CONDITION
TOP
Corona Virüs

“ICAO’nun ve WHO’nun Corona Virüse Karşı Aldığı Önlemler”

1944 yılında dünya çapında uluslararası sivil havacılığın güvenli ve düzenli bir şekilde gelişmesini desteklemek için kurulan ICAO, yani Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu, dünyada hızla yayılan Corona virüsüne karşı önlemlerini almaya devam ediyor. Merkezi Montreal’de bulunan ICAO, ilk önlemleri 4 Şubat 2020 tarihinde almıştı ve gün geçtikte konuyla ilgili gerekli bilgileri vermeye çalışmaya devam ediyor.

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan virüse karşı önlemler kapsamında, daha ilk günlerden ülkelerin uçuşlarını iptal etmeye başlaması, uçuş planlarının yeniden yapılması ve bunun yanı sıra yolcuların rezervasyonlarını iptal etmesi ve ertelemesi durumları yaşanmaya başlamıştı. Virüsün yayılma tehlikesinde, yolcuların ve çalışanların sağlığı öncelikli bir konuydu. Konuyla ilgili olarak ICAO, tüm hükümetleri ve havayolu şirketlerini, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından hazırlanan en son seyahat ve sağlık önerilerini uygulamaya teşvik etti.

Virüsün hızla yayılmasıyla birlikte Dünya Sağlık Örgütü tarafından 11 Mart 2020 tarihinde pandemi ilan edildi. Bu süreçte havacılık sektöründe de tüm gözler sektördeki ilgili kuruluşlara çevrildi.

ICAO, ilk olarak CAPSCA Corona virüs web sayfası aracılığıyla Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyelerine erişilebileceğini ve havacılık organizasyonları tarafından takip edilmesini önerdi. Ayrıca tüm ülkelere Uluslararası Sağlık Tüzüklerine aykırı kısıtlamalar getirmemesi gerektiğini vurguladı. Çünkü uygun bir risk değerlendirmesi yapmadan önerileri aşmak, özellikle küresel havacılık bağlantılarına çok önem veren birçok savunmasız ya da yalıtılmış nüfus için gereksiz ve olumsuz etkilere yol açabilmektedir. Bunun yanında kuruluş, sektördeki kuruluşlara yönelik bir dizi önlem ve tavsiyeleri de yayınlamaya devam etmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü, seyahat riskleri karşısında destekleyici bir ortamın sürdürülebilmesi için gerekli öneri yayınlamaya devam etmektedir. ICAO tüm milletlerin sağlığı için de ülkelere yönelik acil durum hazırlıklarına ilişkin SARP’lerin (Standartlar ve Önerilen Uygulamalar9 uygulanmasını esas koşmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Chicago Sözleşmesi Ek 6 – evrensel önlem kitleri hakkında;
  • Ek 9 – Havaalanlarında halk sağlığı önlemleri için gerekli olan Uluslararası Sağlık Tüzüklerine ve tesislerine uyum konusunda;
  • Ek 11 – hizmetlerin potansiyel olarak kesintiye uğraması durumunda beklenmedik durum planlarına ilişkin; 
  • Ek 14 – halk sağlığı acil durumlarına ilişkin havaalanı acil durum planına ilişkin; 
  • Ek 15 – uçuş mürettebatı tavsiyelerine ilişkin şartlar; ve 
  • PANS-ATM – şüpheli bulaşıcı hastalıkların raporlanması prosedürleri ile ilgili. 

ICAO tarafından salgının kontrol altına alınması için ihtiyaç duyulan teşhis, ilaç ve aşıların geliştirilmesi için kamu ve özel sektör arasında daha hızlı işbirliği için çağrılarını destekledikleri açıklandı.

Kaynak: ICAO web sayfası (Erişim: 26.03.2020)

«

»

Bir Cevap Yazın