BECAUSE OF THE WHEATHER CONDITION
TOP
Havalimanında Çalışmak

“Havalimanında Çalışmak Güzeldir”

Güzel olan bir şeyi tanımlamak kolaydır. Size göre güzel olan bir şeyin sebeplerini ve sonuçlarını sıraladığınızda, güzellikler ortadadır. Havalimanında çalışmak güzeldir diye kimseyi ikna edemem; ama havalimanında çalışmak gerçekten güzeldir.

“Kendi yeteneklerinin farkında olmayan ya da bir yanılgı içinde olanlar ne yaptıklarını ya da ne yapmak istediklerini bilmeyenler, neyin iyi olduğuna dair yetersiz bir bakış açısına sahip olurlar. Aksine ne yaptıklarının ve potansiyellerinin farkında olanlar; iyi bir lider olma, takdir edilme, iyi bir üne sahip olma ve dolayısıyla tutarlı ve kooperatif ilişkiler kurmada başarılı olurlar” diyen Sokrates, bugün güzel olarak nitelendirdiğim tüm çalışmalarımda doğru hareket ettiğimi doğrulamıştır.

İnsan kendini tanıdığında, yeteneklerini keşfettiğinde, ne isteyip ne istemediğini bildiği ve buna göre hareket ettiği zaman güzellikleri görebilir. Bugün havalimanında çalışmanın güzel olduğunu söyleyebiliyorsam, kendimi çok iyi tanıdığımdan, farklı bakabildiğimden, yorumlayabildiğimden, orada çalışırken kendime çok şey katabilmeyi başarabildiğimdendir.

Bugün, akademik olarak çalışmalarımı devam ettirebiliyorsam, havalimanında çalıştığım vardiya zamanlarını iyi değerlendirdiğimdendir. Havalimanı ve üniversite arasında geçen vakitlerim, uykusuz, sağlıksız, düzensiz, karışık günlerim, gecelerim… Çok çalışmadan, yorulmadan, acı çekmeden başarılı olmak mümkün olmuyor.

Havalimanında çalışıp da oradaki güzellikleri görememek, yetersiz bakış açısından kaynaklanır. İnsanlar kendilerini tanımayınca, bireysel yetkinliklerinin farkında olmayınca, çalışmaları sadece maddiyatla sınırlı kalır. Buna rağmen güzellikleri inkâr ederek hala havalimanında çalışmaya devam etmek de, insanın sadece kendisine değil, herkese karşı yaptığı bir saygısızlık olur.

Havalimanında çalışmanın güzel olmadığını, aksine çok kötü olduğunu söyleyen kişiler var. Çoğu havacılık sektöründe olmak üzere, havalimanında çalışan memurlar, işçiler… Havalimanına gece gündüz gidip gelen, ofisten çıkıp evine, evinden çıkıp ofisine gelen kişiler… Dünyalarını sınırlandıran, bilgiyi paylaşmayan, dil bilmeyen, zamanı nasıl kullanacaklarını bile bilmeyen, yetenekleri olmayan kişiler…

Havacılık sektöründe çalışan, sektörün zorluklarından, işin basitliğinden bahseden, hatta kabin hizmetleri, yer hizmetleri için üniversitede eğitim verilmesini saçma bulan çalışanlar, ömürlerinin sonuna kadar havalimanında çalışacağını tasarlayıp sadece konuşurlar. İnsanların hayatlarında yaptıkları bazı konuşmaların boş olduğu zamanlara denk geldiğini düşündüğüm bu konuşmalar, ne yazık ki sektörün kendisini derinden etkilemektedir. Çalışanların davranışları, onların davranışlarını etkileyen şirket üst yönetimi, şirketin aldığı kararları etkileyen devlet politikaları ve bunun gibi hala çözülemeyen zincirler ve akademik çalışmalarla açıklanmaya çalışılan gerçekler…

Bireyin kendi düşüncelerinin ve davranışlarının kendisine yansıması, karşı tarafa aktardıkları,  toplumda edindikleri mevki için çok önemlidir. Sistemin çözemediği, belki de çözmek istemediği yanlışları görmemek, aksine bu yanlışları devam ettirmek, başkalarından çok kendimizi kandırmaktır.

Havalimanında çalışmanın hizmet sektörü içerisinde özel bir yeri olduğunu anlamak, çalışanlar için anlaşılması zor olmamalıdır. Kişinin kendini geliştirebilmesi, yeteneklerini arttırması, zamanı verimli kullanarak daha çok çalışması, toplum içerisindeki ilişkilerini geliştirebilmesi ve saygınlığı attırabilmesi, havalimanına gidip gelmekle değil, güzellikleri keşfederek ve onu yaşayarak elde edilir. Havalimanında çalışmanın güzel olmadığını söyleyenler, güzellikleri göremeyenlerdir.

«

»

Bir Cevap Yazın