BECAUSE OF THE WHEATHER CONDITION
TOP
Havacılık İle İlgili Kitaplar

“Havacılık ve Uzay Psikolojisi”

“Denilmiştir ki, dünyaya gelen her insana temiz ve boş bir defter verilir. Yaşam denen yolculuk sırasında herkes kendi meşrebine göre bu deftere bir şeyler yazar, çizer; bazıları karalamalarla doldurur, bazıları boş bırakır. Erdemli olan, bu deftere iyi bir şeyler yazmaya çizmeye çalışmak, yani misafir olduğumuz dünyaya olumlu bazı katkılar yapmaktır…”

Prof .Dr. Muzaffer ÇETİNGÜÇ

Kitabının ön sözünde bizi etkileyen cümlelerle başlayan Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç, uçuş doktoru ve psikiyatr olarak 40 yılı aşkın edindiği gözlem, deneyim ve bilgi birikimiyle karşımıza çıkıyor. Bunu yaparken, sadece havacılık sektöründe olan kişilere değil, aynı zamanda tüm uçuculara da farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Uçuş doktorundan, uçuş psikoloğuna, uçuş emniyet görevlilerinden yolculara kadar herkese hitap ediyor.

Çetingüç, “Havacılık ve Uzay Psikolojisi” adlı kitabında fizyoloji, fizyopatoloji, nörokimya, psikiyatri, tıp ve hayata dair konuları ele alırken, havacılıkla ilgili bir altyapı sunuyor. Havacılığın tüm aşamalarının (üretim, eğitim, bakım-onarım vb.) insan faktörü olmadan düşünülemeyeceğini ve insanın da bir karar verici olarak psikolojisinden bağımsız olarak hareket edemeyeceğini aktarırken, insanın bilinmezliklerine ışık tutuyor. Var olan teorik kaynakları gözlem ve deneyimleriyle buluşturan Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç, kitabında çok sayıda anekdot, sinemasal öykü ve gerçek olgulara da yer vererek, Türkçemizde ilk sayılabilecek bir çalışmaya imza atıyor.

Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç tarafından kaleme alınan Havacılık ve Uzay Psikolojisi kitabının içeriği aşağıdaki gibidir.

  1. Havacılık ve Uzay Psikolojisi
  2. Uçuş Doktorunun Misyonu
  3. Uçuş Psikolojisi ve Askeri Pilot Kişiliği
  4. Diğer Pilotlar
  5. Pilot Seçiminde Psikolojik Değerlendirme
  6. Uçuş Korkuları
  7. Uçuş Korkularında Tedavi
  8. Uçuş ve Yer Ekipleriyle Yolcuların Stresleri
  9. Pilot İntiharları
  10. Pilotlarda Psikoz
  11. Havacılıkta Kaza, Kırım ve Travmalar
  12. Savaşlarda Psikoloji
  13. Bilişsel ve Psikomotor Bozukluk Yapan Havacılığa Özel Durumlar
  14. Psikotrop ve Diğer İlaçların Uçuş Emniyetine Etkileri
  15. Pilotların Alkol Kullanımı
  16. Havacılıkta Yorgunluk
  17. Pilotların Yaşlanması
  18. Karar Verme
  19. Uçuş Kazalarında İnsan Faktörü
  20. Uçuş Ekibi Kaynakları Yönetimi (Crew Resource Management – CRM)
  21. Bir Düzine Risk Unsuru Düşünüş ve Davranış Kalıbı; “Gremlinler”
  22. Havacılık Psikolojisinin Popüler Konuları
  23. İtaatsiz Yolcular
  24. Uçakta Psikiyatrik Hastalar
  25. Uzayda Psikoloji ve Psikiyatri
  26. Son Söz (Epilog)

Prof .Dr. Muzaffer Çetingüç

1973 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden tıp doktoru olarak mezun olan Muzaffer Çetingüç, 1975 yılında “Hava Tababeti Temel Kursunu” bitirerek uçuş doktoru unvanını aldı. 1977 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisinde başladığı uzmanlık eğitimini 1980 yılında tamamlayarak psikiyatri uzmanı oldu. 1980 yılında Eskişehir Hava Hastanesine tayin oldu. 1992 yılında erişkin psikiyatrisi dalında doçentliğe yükseldi. 1998 yılında Hava Kuvvetlerinden albay rütbesiyle emekli oldu. 2000 yılında kurulan Havacılık Tıbbı Derneği’nin Başkanlığını halen de yürütmektedir. Ülkemizde konusundaki tek dergi olarak 2006 yılında yayınlanmaya başlayan Havacılık Tıbbı Bülteni’nin editörüdür. 2010 yılında kurulan Sivil Havacılık Akademisi’nde 3 yıl koordinatörlük görevi üstlendi. 2011-2014 yıllarında Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Tıbbı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü görevinde bulundu. 2014 yılı Kasım ayında Üsküdar Üniversitesinde göreve başlayan Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç, üniversitenin İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü’nde çalışmalarını devam ettirmektedir.

Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç “Havacılık ve Uzay Psikolojisi” Nobel Akademik Yayıncılık, 1.Basım, Eylül 2016

«

»

Bir Cevap Yazın